Kā uzzināt vai pārbaudīt, vai preču zīme ir aizņemta?

Preču zīme ir simbols, kas atšķir vienu produktu vai pakalpojumu no cita. Katrs uzņēmums cenšas radīt unikālu preču zīmi, kas ir atpazīstama un saistīta ar tā zīmolu. 

Vispirms ir svarīgi saprast, ka preču zīme ir juridiska persona, kuru var reģistrēt noteiktā jurisdikcijā, pamatojoties uz pieteikumu. Preču zīmes reģistrācija dod tās īpašniekam ekskluzīvas tiesības izmantot preču zīmi noteiktās preču un pakalpojumu klasēs, kurām tā ir reģistrēta.

Ja vēlaties izmantot preču zīmi, pirmais solis ir pārbaudīt tās reģistrāciju. Lai to izdarītu, varat izmantot dažādus tiešsaistes pakalpojumus, piemēram, UkrPatent Ukrainā vai WIPO (Pasaules Intelektuālā īpašuma organizācija), lai pārbaudītu starptautisko preču zīmju reģistrāciju.

TM verifikācijas pakalpojumi ļauj noskaidrot, vai preču zīme ir reģistrēta un, ja ir, tad kurā klases preces un pakalpojumi. Ja preču zīme jau ir reģistrēta jums nepieciešamajās klasēs, tad bez īpašnieka piekrišanas jūs to nevarēsiet reģistrēt vai izmantot šajās klasēs. 

Taču, ja preču zīme ir reģistrēta tikai dažās klasēs, tad to var reģistrēt arī citās preču vai pakalpojumu klasēs, ja vien tām nav nekāda sakara ar tām, kurām preču zīme ir reģistrēta.

Ja preču zīme nav reģistrēta, varat pieteikties tās reģistrācijai attiecīgajā intelektuālā īpašuma iestādē. Vienlaikus ir svarīgi pārliecināties, ka preču zīme nepārkāpj citu TM īpašnieku tiesības un nav plaši pazīstama.

Ir arī vērts atzīmēt, ka preču zīmes izmantošana bez tās reģistrācijas var būt bīstama, jo var rasties juridiskas problēmas un īpašuma zaudēšana. Tāpēc ir ieteicams reģistrēt savu preču zīmi attiecīgajā intelektuālā īpašuma iestādē, lai nodrošinātu savu biznesu un iegūtu juridisku aizsardzību.